Η Γάζα Καλεί.

Επι ένδεκα χρόνια το AegeanDocs επιδίωξε να λειτουργεί αφενός ως ένα πέλαγος πολιτισμού που ενώνει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και αφετέρου να προσφέρει ένα βήμα διαλόγου στην πολλαπλώς ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ειδικά για την αντιπαλότητα και συχνά πυκνά αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινης, το Φεστιβάλ μας φιλοξένησε δημιουργούς από το Ισραήλ, την Παλαιστινη και την εγκλωβισμένη Γάζα, οι οποίοι πρόσφεραν τη δική τους αλήθεια, μακριά από την προπαγάνδα κάθε πλευράς. 
Στην 11η διοργάνωση, το πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο τυπογραφείο. στις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως για την οργανωτική επιτροπή ήταν αδιανόητο να μείνουμε απαθείς σε ό,τι φρικτό συνέβη και σε όσα επαπειλούνται. Γι αυτους τους λόγους προσθέτουμε δυο ταινίες τεκμηρίωσης: 1) «Πέντε Σπασμένες Κάμερες» του Ισραηλινού Guy Davidi και του Παλαιστίνιου Εmad Bournat, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. 2) «H Γάζα Καλεί» της Παλαιστίνιας Ν. Awwad απου περιγράφει το διπλό βραχνά των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. 
Δυο σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές, τις οποίες είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε από τα πρώτα τους βήματα στα εργαστήρια του StoryDoc στην Παλαιστίνη και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους δημιουργούς στην Ελλάδα. 
Οι δυο έκτακτες συμμετοχές συνυπάρχουν στο πρόγραμμα με την ταινία  Savoy, του Ισραηλινού Zohar Wangerγια την ιστορία της Κοτσάβα Λεβί που έπαιξε τον ρόλο της διαμεσολαβήτριας ανάμεσα στους ανταρτες και τον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της ομηρίας της στο ξενοδοχείο Σαβόι στο Τελ Αβίβ εκείνη την τρομακτική νύκτα του 1975. 
 Ας προσευχηθούμε για την Ειρήνη ο καθένας στο Θεό του και όλοι μαζί στη συνείδησή μας. 
 
Κώστας Σπυρόπουλος 
Διευθυντής AegeanDocs