ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το αφιέρωμα στην εκπαίδευση δεσπόζει στο πρόγραμμα του 5th AegeanDocs Festival Οκτώβριος 1-6.

Με Οσκαρικές ταινίες από την διεθνή παραγωγή –από την Κίνα και τις ΗΠΑ έως την Αργεντινή- πολυβραβευμένες ελληνικές , αλλά και ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι από όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης. Νυχτερινά Σχολεία, Δημοτικά, Λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Σχολεία δεύτερης Ευκαιρίας, Μεταπτυχιακοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες, παρουσιάζουν σε πρώτη πανελλήνια προβολή βιωματικά ντοκιμαντέρ.

Στις ταινίες αποτυπώνονται με αυθεντικό, αμεσολάβητο τρόπο, όψεις της εκπαιδευτικής πράξης, προβλήματα και προοπτικές της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Ως ταινίες τεκμηρίωσης-καταγραφή της πραγματικότητας, δεν συνιστούν αγιογραφίες. Εμπεριέχουν κριτικό λόγο, όχι με συνθήματα η κραυγές αλλά με ανάδειξη προβλημάτων. Αναδεικνύουν, όμως , όλες το ρόλο των Ελλήνων εκπαιδευτικών και των προσπαθειών τους ώστε το δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Στην ταινία ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ (Δημοτικό Θέατρο 3/10 , 11.00 πμ), της Κατερίνας Πιλαφά και ομάδας μαθητών του Μουσικού Λυκείου Χαλκίδας, βλέπουμε πώς εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί και νέοι με όχημα τη μουσική τους παιδεία, ευαισθησίες και δεξιότητες, που πήγασαν από τη σχολική πράξη ανθίζουν στην κοινωνία της Χαλκίδας αγκαλιάζοντας και τους πρόσφυγες στη Ριτσώνα.

Από την άλλη βλέποντας το ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ, ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ( Δημ. Θέατρο 4/10, 18.00) οι θεατές θα νοιώσουν περηφάνια για τη δύναμη του ελληνικού σχολείου να αγκαλιάσει μετανάστες δεύτερης γενιάς, να πλάσει πνευματικά πρόσφυγες από τη Συρία και θα ενθουσιαστεί από την ποιότητα των ελληνικών και την ευρυμάθεια των μαθητών είτε γεννημένων στη χώρα, είτε μεγαλωμένων και φιλοξενούμενων εδώ. Η ταινία είναι η επιτομή του «Έλληνες λογίζονται οι της ημετέρας Παιδείας μετέχοντες».
Το αφιέρωμα μεταφέρει στους έλληνες θεατές εμπειρίες από εκπαιδευτικά προβλήματα των κοινωνιών της Κίνας The Graduates, https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=vQDH7N-aTLA του Gao Song (Θέατρο 3/10,18.00) και της Αργεντινής The Senses (Δημ.Θέατρο 4/10, 18.45), αλλά και τη διείσδυση της βίας στη νεοαλία της Αμερικής με το πολυβραβευμένο Τhe Interrupters,Steve James, (Δημ. θέατρο 5/10, 19.00)

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο θεσμός AegeanDocs , φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα H ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ – “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
• Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
• Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
• Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
• Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.