ΣΧΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ « Φτιάξε τη Δική σου Ταινία»

Μπορεί ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ να συμβάλει στη  διεύρυνση του κοινού για τις ταινίες που δεν είναι block buster; Η θετική απάντηση αγγίζει τα όρια του αυτονόητου ιδιαιτέρως αν πρόκειται για ένα Φεστιβάλ δημιουργικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Μπορεί  το ίδιο Φεστιβάλ να συμβάλει στη διάδοση της κινηματογραφικής παιδείας; Ναι , αν δεν πρόκειται μόνο για ένα αριθμό προβολών, αλλά για διοργάνωση, που δημιουργεί χώρο συνάντησης δημιουργών και κοινού, οργανώνει πάνελ συζητήσεων για το ντοκιμαντέρ του δημιουργού και φροντίζει να διαδίδει αυτές τις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις μέσω κλειστού κυκλώματος μετάδοσης εικόνας  και στα άλλα νησιά του Αιγαίου εκεί όπου το Πανεπιστήμιο έχει Σχολές.

Και ναι, αναπτύσσεται η κινηματογραφική παιδεία του κοινού όταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως  συνδιοργανωτής του AegeanDocs, οργανώνει παράλληλα με το Φεστιβάλ σεμινάρια μύησης στα μυστικά της κινηματογραφικής κριτικής.

Αρκούν όλα αυτά; Ποιό θα ήταν το επόμενο μεγάλο βήμα; Η απάντηση και η αυτοδέσμευση του AegeanDocs Film Festival ήταν η Δημιουργία μιας Σχολής Ντοκιμαντέρ , η οποία θα απευθύνεται σε μη επαγγελματίες κινηματογραφιστές και θα αγκαλιάζει το Σχολικό Σύστημα: από τα Γυμνάσια-Λύκεια και τα Σχολεία Δια Βίου Μάθησης ως το Πανεπιστήμιο.

Tη Σχολή AegeanDocs Workshop με το παρακινητικό/προκλητικό motto ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΙΝΙΑ , υιοθέτησε με ενθουσιασμό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που ανέθεσε την οργάνωσή της στον  παραγωγό του Φεστιβάλ , το StoryDoc και τη χρηματοδότηση της στο Περιφερειακό Ταμείο. Τη σκυτάλη πήρε το 2015-16  ο Δήμος Λέσβου.

Κάθε χρόνο, ύστερα από δημόσια πρόσκληση επιλέγονται οι καταρτιζόμενοι και τους παρέχεται  σε τρία τριήμερα εντατικά σεμινάρια βασικά στοιχεία κινηματογραφικού εγγραμματισμού, τους παραδίδεται κινηματογραφικός εξοπλισμός και υποστήριξη στο μοντάζ. 27 ταινίες από ερασιτέχνες είναι ο απολογισμός της Σχολής, από την οποία πέρασαν, με σταθερή παρουσία στα σεμινάρια 230  καταρτιζόμενοι. Δίδαξαν: Μάρκος Γκαστίν, Άγγελος Κοβότσος, Γιάννης Ξηρουχάκης, Αλέξανδρος Σπάθης, Ανδρόνικος Καρακατσάνης. Διευθυντής Σπουδών: Κώστας Σπυρόπουλος. Στο 4ο AegeanDocs συμμετέχουν οι ταινίες: ΝΙΚΗ, Απλώς Αλληλεγγύη, Μισή Γυάρδα, Frei, To Tάλαντο, Κάθε μέρα / Ίδια μέρα;

Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη, Χιπ-Χοπ/ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ‘Η ΕΡΩΤΑΣ , «Κίτρινη Λάσπη».  

Καλές προβολές και καλή επιτυχία.