Προφεστιβαλική Προβολή στη Χίο

Στη Χίο στις 11 Αυγούστου στις 21.00 στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές προβολές του AegeanDocs 2 με το ντοκιμαντέρ”Πατρίς, το ναυάγιο”.
Ενα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ελληνική ναυτοσύνη, προϊόν συνεργασίας του Δημοσίου Τηλεοπτικού Φορέα και του Μουσείου Βιομηχανικής Ιστορίας της Σύρου βρίσκει στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος μια ιδανική στέγη φιλοξενίας. Την ιστορική έρευνα και την τεκμηρίωση υπογράφει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις με κορυφαία το Βραβείο Κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ορεγκον.

Το ντοκιμαντέρ αφορά στο ιστορικό τροχοκίνητο ατμόπλοιο «Πατρίς», που βυθίστηκε το 1868. Ένα μοναδικό του είδους του ναυάγιο ίσως σε όλη την Μεσόγειο και πιθανότατα στην Ευρώπη, που εντοπίστηκε σε μέγιστο βάθος – 55 μέτρα. Ο λόγος που το καθιστά μοναδικό έγκειται στην ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου πλοίων, που για την κίνησή τους χρησιμοποιούσαν τροχούς. Κατασκευάστηκε σε μια εποχή πριν την ανακάλυψη της προπέλας, με τα περισσότερα σκάφη να είναι φτιαγμένα από ξύλο. Το ντοκιμαντέρ είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2006, ενώ οι προετοιμασίες για την υλοποίησή του χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο χρόνια. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια στον ελλαδικό χώρο, που συμπεριλαμβάνει ιστορική έρευνα, ανελκύσεις αλλά και ταυτόχρονα γύρισμα ντοκιμαντέρ βάσει δραματοποιημένου σεναρίου.

Διάρκεια: 64′

Σκηνοθεσία:

Βασίλης Μεντόγιαννης, Γιώργος Νικολαΐδης

Επιστημονική Επιμέλεια:

Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Ιστορική Έρευνα – Σενάριο:

Βασίλης Μεντόγιαννης

Αφήγηση:

Γιάννης Πολιτάκης

Διεύθυνση Φωτογραφίας:

Νίκος Κονιτσιώτης

Πρωτότυπη Μουσική:

Αντώνης Δελαπόρτας

Διεύθυνση Παραγωγής:

Φαίδρα Μανουσακίδου

Παραγωγή:

Γιάννης Μακριδής

Executive Producer:

Κώστας Σπυρόπουλος

Παραγωγή:

Ε.Ρ.Τ., ΤΕΧΝΗS, UFR-Team, Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου