Ειδική παράλληλη εκδήλωση: ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΕΣ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 10 .00- 16.00, Θέατρο Φ.Ο.Μ. Mυτιλήνη. Παρουσίαση μοναδικών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων από τα αρχεία του ΡΙΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Ηρόδοτος».

Συζητήσεις, εισηγήσεις και προβολή μοναδικών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων από τα αρχεία της Κυπριακής Τηλεόρασης (ΡΙΚ) περιλαμβάνει η ημερίδα που διοργανώνεται στο θέατρο Φ.Ο.Μ. της Μυτιλήνης την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ),  τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι τέσσερις φορείς συγκροτούν το σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» που χρηματοδοτούν η Ε.Ε και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, και έχει στόχο να υποστηρίξει μελέτες, εργασίες και ενέργειες για διάσωση αρχείων από τον κίνδυνο φθοράς, συντήρηση, ταξινόμηση και ασφαλή αποθήκευση των αρχείων, ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού, ιστορική τεκμηρίωση με επιστημονική καθοδήγηση, ανάδειξη αρχειακού υλικού μέσω διαδικτυακής πύλης, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εταίρων και εκδηλώσεις και συναντήσεις διασυνοριακής συνεργασίας. Με αυτό τον τρόπο όλο το αρχείο θα διασωθεί από τον κίνδυνο φθοράς και θα  καταστεί προσβάσιμο στους ενδιαφερόμενους, ειδικά μέσω της διαδικτυακής Πύλης (σε χαμηλότερη βέβαια ευκρίνεια).  Θα γίνει, επίσης, εφικτή η μελέτη και συγκριτική ιστορική έρευνα της περιόδου της Μικρασιατικής καταστροφής και της κυπριακής τραγωδίας.

Πρόγραμμα 

09:00-09:30 Προσέλευση κοινού και καλεσμένων
09:30-09:45 Χαιρετισμός από διοργανωτές
09:45-10:15 Παρουσίαση στόχων του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ» και της ημερίδας «ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΕΣ»

 

Ομιλητές:

Κυριάκος Πιερίδης, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Project Manager του έργου «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ»

Χρήστος Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μαρία Γρηγορά, Υπεύθυνη Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης και Δ.Ι.Β. Μηθύμνης “Αργύρης Εφταλιώτης

Παναγιώτα Θηβαίου-Παπαθεράπων, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

10:15-10:30 Προβολή από επιλεγμένα βίντεο της σειράς του ΡΙΚ

 

«1974: ΕΙΚΟΝΑ – ΗΧΟΣ»

Σύντομη εισαγωγή και ακολούθως προβολή με επεξήγηση της ροής των γεγονότων.

  Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΜΠΗ ΤΟΥ 1974

 

Η πρόκληση της μνήμης και της συνέχειας στην κατεχόμενη γη της Κύπρου

 

 

10:30-11:20

 

 

Γιώργος Τσαλακός, πρόεδρος ΔΣ ΡΙΚ

 

Η συμβολή του ΡΙΚ στη διαφύλαξη της ιστορίας, της μνήμης και στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού

 

Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής τεχνικής επιτροπής για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό

 

Γλαύκος Καριόλου, Δήμαρχος Κερύνειας

Πέτρος Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας

40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ: H δημιουργία βιωματικών προσφύγων της γενιάς μετά το 1974 και ο ρόλος των Δήμων των κατεχόμενων πόλεων

 

Πάνος Γεωργίου – Άντρος Θεοδώρου

ΡΙΚ: Καλύπτοντας τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας

Συντονισμός: Κυριάκος Πιερίδης

11:20-11:30 (Συζήτηση)

 

Συμπεράσματα και ιστορικές μνήμες που αναδύονται από τα γεγονότα

Συντονισμός: Κυριάκος Πιερίδης

11:30-12:40

 

 

 

Μικρασιατικός Ελληνισμός πριν και μετά το 1922

 

Ομιλητές:

  • Μ. Γρηγορά (Δημόσιες Βιβλιοθήκες Λέσβου) – Σ. Αντωνίου (IMC): «Η ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν και μετά το 1922 μέσα από τον Λεσβιακό και μικρασιατικό τύπο, όπως προκύπτει από την τεκμηρίωση έντυπου υλικού από τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες Μυτιλήνης και Μήθυμνας»
  • Π. Θηβαίου-Παπαθεράπων, «Επιστολές του Αργύρη Εφταλιώτη για την απελευθέρωση της Λέσβου (1912)», Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»
  • Β. Αντωνίου, Α. Αρεάλη, Π. Βρόντος, Α. Γεώργα, Β. Ζαμπεθάνη, Δ. Κατσορίδας, Π. Μανιώτης, Ν. Μορώνη, Χρ. Νικολαΐδης, Γ. Σκλήρης « “Ανάγνωση” του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από ιστορικές πηγές», Εκπαιδευτήρια Γείτονα.
  • Α. Ι. Καλαμάτας – Μ. Ζαφειρίου: “Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕ. Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον”.  Αθανάσιος Καλαμάτας, μέλος εφορευτικού συμβουλίου ΔΚΒΜ, Kαθηγητής πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης
  • Δ. Παπαχρυσός, Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το δελφίνι»
12:40-13:00 Συζήτηση

 

Ανάδειξη κοινών ιστορικών συνιστωσών των δύο μεγάλων ξεριζωμών του Ελληνισμού στον 20ο αιώνα.

Συντονισμός: Κ. Πιερίδης

13:00-14:00

 

 

1η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΡΙΚ

 

«Ει εισί βωμοί…»

 

14:00-14:30 Σύντομο Διάλλειμα
Έναρξη 14:30 (2ο μέρος) Τεχνολογική διάσταση

 

“ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”

14:30-15:30

 

 

 

Διαδικτυακή πύλη του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

 

Ομιλήτρια:

Μ. Ζογκού, Ερευνήτρια – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ

 

«Η ύπαρξη, ο χώρος και ο χρόνος στο Διαδίκτυο»

Ομιλητές:

Δρ. Μ. Βαφόπουλος

15:30-15:40 Συζήτηση

 

Νέες διαστάσεις που προσδίδει το διαδίκτυο στην διατήρηση και ανάδειξη ιστορικών γεγονότων.

Συντονιστής: Χ.Ν. Αναγνωστόπουλος

15:40-16:00

 

 

Παρουσίαση εργασιών Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης

 

 

Μ. Ζερβού – Αν. Τρούλος – Α. Ι. Καλαμάτας: «Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων. Η περίπτωση της πόλης της Μυτιλήνης».

Δ. Αϊβαλιώτης – Γ. Διγιδίκης: «Το Αρχοντικά της Μυτιλήνης. Μια συγκριτική μελέτη με τα αντίστοιχα της απέναντι Μικρασιατικής Ακτής (Μυτιληναίων Αιγιαλός). Η περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Αϊβαλιού».

 

Συντονισμός:

Α. Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Θεολόγος Καθηγητής στο Π. Π. ΓΕ. Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

16:00-18:00

 

 

2η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΡΙΚ

 

Επιλογή από το Αρχείο ΡΙΚ προς ψηφιοποίηση

Σύντομη παρουσίαση επιλεγμένου υλικού Συντονισμός: Φοίβια Σάββα / Ελένη Λοϊζίδου

18:00 Λήξη προβολών – ημερίδας

 

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΡΙΚ: Το Κυπριακό Ραδιόφωνο άρχισε τη λειτουργία του το 1953 και η Κυπριακή Τηλεόραση το 1957. Η μεγάλη ανάπτυξη της Κυπριακής Ραδιοφωνίας άρχισε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Την περίοδο αυτή μετονομάστηκε από Κυπριακή Ραδιοφωνία σε Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου και από τότε λειτουργεί ως ημικρατικός Οργανισμός. Σήμερα το ΡΙΚ διαθέτει 80 σύγχρονους σταθμούς αναμετάδοσης των προγραμμάτων του και χρησιμοποιεί όλα τα έσοδά του για την προαγωγή των στόχων του, δηλαδή την παροχή ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας στο λαό της Κύπρου και τη συντήρηση της μνήμης των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών.

http://www.cybc.com.cy/

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης:  Στεγάζεται σε παλαιό αρχοντικό της Μυτιλήνης. Πρώτη προσπάθεια ίδρυσής της έγινε το 1929 από λόγιους και επιφανείς Μυτιληνιούς και προσφυγικές οργανώσεις. Το 1945 οργανώνεται ως Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1952 χαρακτηρίζεται Δημόσια. Διαθέτει περισσότερους από 100.000 τίτλους έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού. Σημαντική είναι η συλλογή που καλύπτει την τοπική ιστορία και τα απέναντι παράλια. http://www.cplm.gr/

 

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»: Ιδρύθηκε το 1859 στη Μήθυμνα (Μόλυβο) ως φιλολογικός σύλλογος «Αδελφότης των Μουσών» με «πρώτο και κύριο σκοπό την σύστασιν Δημοσίας Βιβλιοθήκης». Η Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει το φιλολογικό λίκνο του Αργύρη Εφταλιώτη (1849-1923) για να αγωνισθεί αργότερα υπέρ της δημοτικής γλώσσας. Είναι η δέκατη Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και διαθέτει πάνω από 12.000 βιβλία. http://vivl-mithymn.les.sch.gr/

 

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Διαθέτει 17 Τμήματα και 28 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Διοικητική έδρα είναι η Μυτιλήνη. Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου, της Ερμούπολης και της Μύρινας. Κύριο χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Μεταξύ αυτών είναι και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Στόχο έχει τη σύνδεση των Πολιτισμικών Σπουδών με την Πληροφορική για την κατανόηση της φύσης της πολιτισμικής πληροφορίας, την αποδοτική οργάνωσή της καθώς και την προβολή της με νέες τεχνολογίες. http://www.ct.aegean.gr/