ΗΜΕΡΙΔΑ “ΑNIMATION ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ” ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Π.Ι.Ο.Π)

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00-15.00.  Μουσείο Βιομηχανικής Eλαιουργίας Λέσβου (στην Αγία Παρασκευή). Με εισηγήσεις και συζήτηση με τους βραβευμένους animators Παναγιώτη Ράππα και Thomas Stellmach

Το ντοκιμαντέρ με τεχνικές animation (αγγλιστί animated documentary) είναι ένα είδος ταινίας που συνδυάζει τα εκφραστικά μέσα και την «αλήθεια» του ντοκιμαντέρ με τις τεχνικές και τις δυνατότητες του animation. Το Φεστιβάλ Aegeandocs  σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει ημερίδα ανάλυσης και κριτικής επισκόπησης του είδους με δυο εκλεκτούς καλεσμένους ομιλητές:

  • τoν Παναγιώτη Ράππα, διεθνούς φήμης  animator με τεράστια εμπειρία στα στούντιο της Γερμανίας, του Λονδίνου και της Αμερικής  πριν γυρίσει στην Ελλάδα για να διευθύνει δικές του προσπάθειες (http://panagiotisrappas.blogspot.gr/)
  • και τον Thomas Stellmach, τον Γερμανό σκηνοθέτη και animator που τιμηθηκε με Oscar στο animation το 1996  (http://www.stellmach.com/)

 

Θα προβληθούν και θα σχολιαστούν πέντε ταινίες παραδείγματα του είδους

 

To βύθισμα του Λουζιτάνια  (11’)  του Winsor McCay.

Η πρώτη ταινία animated documentary στην ιστορία του κινηματογράφου, του Winsor McCay και αφορά την βύθιση του Λουζιτάνια από Γερμανικό υποβρύχιο το 1915, ένα γεγονός που είχε σαν συνέπεια την είσοδο των ΗΠΑ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Saga City (16’) του Luc Chamberland

Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους αντιμετωπίζει τα δύο θέματα της πολεοδομίας και της κλιματικής αλλαγής. Στην φανταστική πόλη του Colvert, η ταινία αναδεικνύει το γεγονός ότι ο τρόπος διαμόρφωσης και οργάνωσης της πόλης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

 

Boles (12) της Špela Čadež

O Filip ζει σε μια φτωχή γειτονιά. Ονειρεύεται μια ζωή φημισμένου συγγραφέα στην πολυτελή μεριά της πόλης. Μια μέρα χτυπάει την πόρτα του η γειτόνισσά του η Tereza, μια γερασμένη ιερόδουλη την οποία προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία, και του ζητά να της γράψει ένα γράμμα για τον αρραβωνιαστικό της. Όλα θα είχαν πάει καλά αν μια βδομάδα αργότερα η Tereza δεν ξαναρχόταν στην πόρτα του ζητώντας του αυτή την φορά να γράψει μια απάντηση στο προηγούμενο γράμμα.

Virtuos Virtuell (7. 22των  Thomas Stellmach και Maja Oschmann

Αφηρημένες ζωγραφιές από μελάνι αναδύονται απ’ το πουθενά. Ακολουθώντας μια μυστική χορογραφία, αναπαριστούν τα χαρακτηριστικά και τις διαθέσεις της μουσικής και διηγούνται μια ιστορία που φαίνεται να αφηγείται η μουσική. Το παιχνίδι των ντροπαλών συναντήσεων, των δυναμικών δράσεων, της ευέλικτης ελαφρότητας και της αντιπαράθεσης, ξυπνάει μια σωρεία συσχετισμών… όπως για παράδειγμα, των πουλιών, των φυτών, ή του κόσμο του βυθού, που ξυπνάνε πολλές διαφορετικές συναισθηματικές εντυπώσεις.

Quest (11’) των Thomas Stellmach και Tyron Montgomery

Μια φιγούρα αναδύεται στην έρημο από την άμμο και πηγαίνει προς αναζήτηση νερού. Οδηγός για την πολυπόθητη πηγή είναι ο ήχος σταγόνες, που σταλάζουν ρυθμικά και σταθερά. Στο ταξίδι μέσα στην έρημο η φιγούρα βρίσκεται ξαφνικά εκτός τόπου και χρόνου. Χάνει το βηματισμό της, σκοντάφτει και πέφτει σε άλλους άγνωστους χώρους: πρώτα, σε μια χάρτινη σφαίρα, στη συνέχεια, σε ένα πετρώδες σύμπαν και, στο τέλος, σ’ έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις μηχανές. Το νερό φαντάζει ολοένα και πιο κοντά, αλλά κάθε φορά απομακρύνεται. Η ταινία κέρδισε το βραβείο OSCAR – best shot animation film το 1996.

 

To πλήρες πρόγραμμα της Κυριακή 21/9 έχει ως εξής:

 

11.00 Thomas Stellmach.  Παρουσίαση από τον ίδιο του έργου του και των σκέψεών του

11.20 VIRTUOS VIRTUELL (8′)  προβολή

11.30  QUEST (11:30′) προβολή

11.45  Συζήτηση (Q+A) με τον σκηνοθέτη

12.00  Διάλειμμα

12. 30 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΠΑΣ Παρουσίαση των animated documentary που θα προβληθούν και αναλυθούν

13.00 SAGA CITY (16’) – προβολή

13.15 SINKING OF THE LUSITANIA (1918) προβολή

13.30 BOLES (12′) προβολή

14.00 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΠΑΣ  - Εισήγηση για το animation και το ντοκιμαντέρ

15.00 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ