ΝΙΚΗ, (18 min ) σκηνοθεσία Ioulia Marina Sarantou Αλέξανδρος Στεργίου, Δέσποινα Βερρή, Ά προβολή στο ελληνικό κοινό

Η ιστορία μιας γυναίκας 67 ετών, της κυρίας Νίκης, μετανάστριας στη Νότιο Αφρική για 30 χρόνια, που έζησε την εμπειρία του «ξένου» σε μια χώρα, βίωσε, από την πλευρά των λευκών, το απαρτχάιντ, αλλά, παρά ταύτα, ένοιωσε την ανάγκη να γνωρίσει και να κατανοήσει τον πολιτισμό των μαύρων. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ένοιωσε ξένη στην ίδια την πατρίδα της. Επέστρεψε στα θρανία μέσω δομών Εσπερινών Σχολείων και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Sde Mitilinis .Στα σχολεία αυτά ήταν συμμαθήτρια και με Έλληνες, αλλά και με μετανάστες. Η διπλή εμπειρία της –ξένη στη Νότιο Αφρική / αποξενωμένη στην πατρίδα της- χρησιμεύει στους σκηνοθέτες της ταινίας να διεισδύσουν στο πρόβλημα Μετανάστευση και Μειονότητες και να τεκμηριώσουν την κοινωνική συμβολή των δομών δια βίου μάθησης όχι μόνο στην προσωπική ανάπτυξη των επωφελουμένων, αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωση, μεταναστών , μέσω της εκπαίδευσης. 

Η κυρία Νίκη πήρε απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου φτάνοντας σε ηλικία 63 ετών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσει Κοινωνιολογία. Στην ταινία αφηγείται την όμορφη περιπέτειά της ζωής της. Η σκηνοθετική ομάδα της ταινίας είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές του Εσπερινού Γυμνάσιου-Λυκειακές Τάξεις Μυτιλήνης. H ομάδα αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικούς ( Ιουλία-Μαρίνα Σαράντου, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας , Ευθυμία Πετανίδου, Κοινωνιολόγος και Δέσποινα Βερρή, Φιλόλογος) και πέντε ενήλικες μαθητές : Παναγιώτης Τινέλλης, Αλέξανδρος Στεργίου, Σωτηρία Γιαννή, Μυρσίνη Ιντζέ, Μίαρη Ευθυμία 

Η ταινία εντάσσεται στο αφιέρωμα Μειονότητες-Ρομά- Διαπολιτισμική εκπαίδευση υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»ΕΣΠΑ – “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” ΕΣΠΑ – “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση”
και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους.